U trendu

Nakon 20 godina nađen ukradeni prastari jevrejski novčić

JERUSALIM – Bilo je potrebno skoro 20 godina upornog detektivskog rada i traganja na više kontinenata pre nego što je rešen slučaj nestale relikvije vredne milion dolara – malog srebrnog novčića iskovanog tokom jevrejske pobune pre skoro 2.000 godina.

Reč je o novčiću prebogatom simbolikom, koji je opljačkan u Izraelu 2002. godine, da bi mu se potom ušlo u trag, a nedavno je zaplenjen i vraćen odakle je došao, prenosi Bi-Bi-Si.

Sebrni novčić od četvrt šekela, sa utisnutim jevrejskim motivima, jedan je od samo četiri takve vrste za koje se zna da postoje, a Izraelska uprava za antikvitete (IAA) ga datira u 69. godinu nove ere – četvrtu godinu Velike pobune Jevreja protiv Rimske imperije.

„Kovanje takvog novčića bilo je u stvari deklaracija o nezavisnosti Jevreja u zemlji Izraela i izjava protiv močhnog carstva koje je stajalo pred njima“, rekao je Ilan Hadad iz IAA.

Naveo je da je ustanak kulminirao uništavanjem Jerusalima 70. godine Nove ere, a procene govore o više od milion Jevreja koje su tada ubili Rimljani.

Istraga o nestaloj relikviji počela je kada je IAA saznala od doušnika da su novčić uzeli Palestinci iz ostave iskopane u dolini Ela, južno od Jerusalima.

Bi-Bi-Si navodi da je IAA nakon toga provela deceniju i po pokušavajući da locira novčić, koji je prošao kroz ilegalna tržišta antikviteta u Izraelu, Jordanu i Velikoj Britaniji da bi na kraju stigao u SAD gde je ponuđen na aukciji 2017. godine.

Potom je izraelska uprava upozorila američke istražne organe unutrašnje bezbednosti, koji su zatim preuzeli administrativno staranje nad novčićem, a do informacija se dolazilo od doušnika u pet zemalja i uz pomoć vlasti u Evropi i na Bliskom istoku.

Novčić je uručen juče na ceremoniji u kancelariji okružnog tužioca Menhetna kojoj su prisustvovali američki i izraelski zvaničnici, uključujući izraelskog ambasadora pri UN Gilada Erdana.

„S našim partnerima uspeli smo da vratimo neverovatno redak deo istorije Izraela, simbol nezavisnosti iz vremena rimskog prisustva u današnjem modernom Izraelu“, rekao je na skupu američki zvaničnik Riki Patel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.