U trendu

Naoružana grupa napala strane radnike u Fođi

RIM – U poljima u okolini italijanskog grada Fođa noćas je naoružana grupa napala poljoprivredne radnike, strance, koji su se nakon celodnevnog rada na poljima vraćali kući, piše list “Fođa tudej”.

Radnici su u svom automobolu presretnuti drugim vozilom iz kojega je na njih pucano, a kada su iskočili iz auta i počeli da beže preko polja, gonioci su nastavili da ih prate i pucaju za njima, piše novina.

Jedan radnik poreklom iz Malija je ranjen u lice iz puške.

Sindikalni aktivista i vođa udruzenja “Lega Bračanti”, Abubakar Sumahoro je izjavio da je noćašnji napad drugi te vrste u poslednjih 48 sati.

On je za danas sazvao sastanak članova i poručio da “ovakvi napadi neće zaustaviti borbu stranih radnika za pravo na rad, bolje uslove života i rada.

U Italiji stranci koji rade na poljima širom zemlje, a takvih je nekoliko stotina hiljada, su mahom osobe bez legalnog statusa i kao takvi su veoma podložni ucenama i izrabljivanju.

Prošlih godina je bilo nekoliko pokušaja da se njihov status reši, ali je do danas sve ostalo na delimičnim rešenjma.

Na poljima ih angažuju takozvani “kaporali”, to jest posrednici koji ugovaraju posao sa vlasnicima poljoprivrednih imanja i diktiraju uslove rada, plate ali i ukupnog života.

U jutrošnjoj emisji na radio RAI 3, koja je jedna vrsta komunikacije između vlasti i građana, novinarka je govorila da “kaporali” sa kojima je razgovarala obavezno uz pojas nose i pištolj “kao pretnju”, ali po potrebi ga i upotrebljavaju protiv radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.