U trendu

Napad u Kongu: Strahuje se da je nestalo 80 osoba

KINŠASA – Naoružani pobunjenici postavili su danas zasedu jednom konvoju i zapalili 16 vozila u istočnom Kongu, a strahuje se da je oko 80 ljudi nestalo u tom napadu, rekao je Žan-Pol Nagondi, portparol vlade okruga Ituri.

On je za napad okrivio islamističku militantnu grupu Udružene demokratske snage (ADF) i kritikovao spor odgovor vojske na napad, prenosi Rojters.

„Vojska samo čeka da pobunjenici pobiju stanovništvo i tek tada jure za njima bez ikakvih pozitivnih rezultata. Moramo da vidimo da vojska pokreće dobru ofanzivu protiv ADF-a umesto da svaki put igra odbranu“, rekao je Nagondi.

Vlada Konga je početkom maja proglasila vanredno stanje u Severnom Kivuu i u Ituri, u pokušaju da stane na put velikom porastu nasilja, ali uprkos tome napadi ADF se nastavljaju.

Prema izveštaju agencije za mapiranje krize u istočnom Kongu (KST), broj ubijenih civila se dodatno povećao od kako je pojačan broj vojnika.

Islamska država je preuzela odgovornost za brojne napada za koje je krivica bila pripisivana ADF-u, iako eksperti UN nemaju opipljive dokaze o tome da IS kontroliše operacije ADF-a, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.