U trendu

Napravljena prva fotografija mutiranog soja iz Velike Britanije (foto)

Ruski državni istraživački centar za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ iz Sibira tvrdi da ima prve fotografije mutiranog soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, prenosi britanski portal Metro.

Rospotrebnadzor, ruska federalna služba za zaštitu prava potrošača i blagostanje ljudi, tvrdi da je ovo prvi put da je britanski soj korona virusa viđen na jednoj fotografiji.

Fotografija je načinjena uz pomoć prenosnog elektronskog mikroskopa uz uvećanje od 100.000 puta.

Virusna čestica je zaobljena, pomalo pleomorfna, prečnika oko 140 mm i peplomera poput spirala dužine oko 20 nm, što je tipično za korona virus, navodi Rospotrebnadzor.

Rusija tvrdi da su u toku istraživanja svojstava novog soja korona virusa, što uključuje njegove strukturne karakteristike i manifestacije u ćelijskim kulturama i eksperimentalnim modelima na laboratorijskim životinjama.

Zamenica ruskog premijera Tatjana Golikova je rekla da je soj izolovan i da su u toku ispitivanja, kao i da nadležni za sada ne vide nikakve pretnje po zemlju.

Direktorka Rospotrebnadzora Ana Popova izjavila je da je virus detektovan u Rusiji i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.