U trendu

Naredne sedmice prioritet vakcinacija trecom dozom Sputnjik

BANJALUKA – U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci i naredne sedmice biće omogućena vakcinacija trećom dozom vakcine protiv kovida 19 prioritetnih kategorija građana, a prioritet je imunizacija Sputnjikom.

U prioritetne grupe spadaju stariji od 65 godina, mlađi od 65 godina koji boluju od različitih hroničnih bolesti, zaposleni u domovima za stara lica, kao i zdravstveni i prosvetni radnici.

„Od prošle sedmice smo pozivali stanovništvo, sve one koji su vakcinisani Sputnjikom sa dve doze a prošlo je najmanje pet meseci od druge doze pa mogu da prime takozvanu buster dozu koja će pomoći da se taj imunitet koji vremenom slabi ponovo vrati na nivo koji je zaštitan i koji će sačuvati od oboljevanja od kovida – rekla je Srni epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović, prenosi RTRS.

Ona je navela da se svima koji žele buster dozu preporučuje da to urade pre kraja novembra, jer će do tada Institut imati na raspolaganju ove vakcine u dovoljnim količinama.

„U Institut mogu doći u 16, 17. i 19. novembra u periodu od 10.00 do 15.00 časova, Sputnjik nam je prioritet pa ga stavljamo na ovakav raspored“, rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da, osim onih koji primaju buster dozu, poziv važi i za sve koji žele da prime Sputnjik vakcine, prvu dozu u istim terminima i da znaju da je druga komponenta već na stanju i da će drugu dozu dobiti 21 dan nakon prve doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar