U trendu

NASA: Raketa za novi odlazak na Mesec na lansirnoj rampi

KEJ KANAVERAL – Raketa koju NASA priprema za novi odlazak na Mesec stigla je na lansirnu rampu danas uoči debitantskog leta koji je planiran za manje od dve nedelje.

Raketa od 98 metara izašla je iz svog ogromnog hangara u utorak kasno uveče, a predstojeći let biće i prvi snimak meseca u NASA programu pod nazivom Artemis, prenosi AP.

Kapsula će krenuti 29. avgusta i leteti oko Meseca u udaljenoj orbiti nekoliko nedelja pre nego što se vrati i padne u Pacifik.

Ceo let trebalo bi da traje šest nedelja, a u kapsuli neće biti posade na vrhu rakete, samo tri lutke pune senzora za merenje radijacije i vibracija.

NASA ima za cilj let u lunarnoj orbiti sa astronautima za dve godine i sletanje ljudske posade na Mesec već 2025. godine.

AP ističe da je to mnogo kasnije nego što je svemirska agencija očekivala kada je uspostavila program pre više od decenije, a kašnjenje je donelo milijarde dodatnih troškova.

„Sada ćemo prvi put od 1972. lansirati raketu koja je dizajnirana za duboki svemir“, rekao je nedavno menadžer NASA raketnog programa Džon Hanikat.

Nova raketa SLS (Space Launć Sistem), kraća je za 12 metara od raketa Saturn V korisćenih tokom doba Apola od pre pola veka, ali je mnogo moćnija i sofisticiranija.

AP podseća da su dvadeset četiri astronauta letela na Mesec tokom Apola, od kojih je 12 sletelo na Mesec od 1969. do 1972, a sada svemirska agencija želi raznovrsniji tim i trajnije napore pod Artemisom.

Odbrojavanje u aprilu bilo je poremećeno curenjem goriva i drugim problemima sa opremom, što je primoralo NASA da vrati raketu u hangar na popravku, a generalna proba sa boljim rezultatima ponovljena je u junu na stadionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)