U trendu

Nastavak sukoba Palestinaca i jevrejskih naseljenika u delu Jerusalima

Palestinci i jevrejski naseljenici bacali su kamenice, stolice i petarde jedni na druge protekle noći u jerusalimskom kvartu Šeik Džarah odakle grupe jevrejskih naseljenika pokušavaju da isele nekoliko palestinskih porodica.

Pretnje iseljavanjem su izazvale proteste i sukobe pred 11-dnevni rat Hamasa i izraelske vojske, i predstavljaju test za novu izraelsku vladajuću koaliciju u kojoj ima pristalica jevrejskih naseljenika.

Nova Vlada Izraela se medjutim nada da će moći da izbegava palestinsko pitanje kako ne bi nastale unutrašnje podele.

Sinoć je u kvartu Šeik Džarah uhapšeno četvoro ljudi, saopštili su izraelska policija i granični zvaničnici.

Ostalo je medjutim nejasno ko je izazvao sukob. Jedna žena je navodno povredjena kada je pogodjena kamenicom u ledja, rekla je policija.

Palestinski Crveni polumesec je naveo da je pomoć ukazana 20-orici Palestinaca, uključujući 16 povredjenih suzavcem i biber sprejem, dok su ostali ranjeni gumenim mecima.

Još dvoje ljudi je ranjeno, uključujući jednog starijeg čoveka koji je pogodjen u glavu, kako je navedeno.

Takodje je rečeno da su jevrejski naseljenici bacali kamenice na jedno ambulantno vozilo i da su izraelske snage usmerile vodeni tom na drugo vozilo hitne pomoći koje pripada Crvenom polumesecu.

Sukob koji je izbio sinoć je najnoviji u tom kvartu, gde su neredi trajali nedeljama pred pomenuti rat koji je završen prekidom vatre 21. maja, ali se nastojanja jevrejskih naseljenika da isele Palestince nastavljaju.

Izraelski vrhovi tužilac je u jeku nereda u Šeik Džarahu intervenisao i tako je iseljavanje odloženo, ali organizacije za ljudska prava upozoravaju da bi taj proces mogao biti nastavljen u nerednim mesecima, kada popusti medjunarodna pažnja, i izazvati novu rundu krovoprolića.

Jevrejski naseljenici već decenijama pokušavaju da isele palestinske porodice iz gusto naseljenih kvartova van zidina Starog grada u Jerusalimu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u kome se nalaze jevrejska, hrišćanska i muslimanska sveta mesta u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Veći deo medjunarodne zajednice nije priznao kasniju aneksiju tog grada.

Izraelski lideri smatraju čitav Jerusalim svojim glavnim gradom, a Palestinci žele da istočni Jerusalim bude prestonica njihove buduće nezavisne države.

Jevrejski naseljenici tvrde da su kuće izgradjene na zemlji koja je pripadala Jevrejima pre rata 1948. godine kada je stvoren Izrael.

Izraelski zakon dozvoljava Jevrejima da vrate tu imovinu, a Palestinci koji su izgubili i zemlju i domove u istom ratu nemaju to pravo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.