U trendu

Nastavlja se vakcinacija AstraZenekom, dileme ostale

RIM – Nakon četvorodnevne pauze u Italiji se danas nastavlja vakcinacija englesko-švedskim lekom AstraZeneka, piše Il Koriere dela Sera.

List citira reči premijera Maria Dragija koji insistira da se proces vakcinacije ubrza nakon potvrde od Evropske agnecije za lekove (EAM) da je vakcina AstraZeneka sigurna i da ne može biti uzrok pojedinačnih slučajeva veoma retke tromboze.

Zbog zastoja u korišćenju AstraZeneke oko 200 hiljada već zakazanih vakcinacija je odloženo.

List precizira da je proizvođač, ipak, odlučio da dopuni uputstvo za upotrebu vakcine novim informacijama za lekare i osoblje koje obavlja vakcinaciju.

Odluka o nastavku vakcinacije AstraZenekom je na snazi, ali je još nepoznanica koliko će osoba koje su već na listi za imunizaciju odustati od vakcine kada utvrde da treba da prime AstraZeneku.

Prema nekim procenama dilema o ispravnosti i sigurnosti englesko-švedske vakcine uticala je da oko 40 odsto Italijana nije sigurno da primilo baš tu vakcinu.

Predhodnih dana na mestima gde je obavljana vakcinacija, spontano su se pravili dugački redovi osoba koje nisu bile na spisku za vakcinaciju, ali su čekali da budu vakcinisani u slučaju da od otvorenih amplula vakcine preostane nešto neupotrebljeno.

Takva praksa je i odobrena naredbom novog šefa za vanredne situacije generala vojske Franceska Filjulo.

Međutim, nakon privremene suspenzije upotrebe AstraZeneka, broj onih koji bi se vanredno vakcinisali vidljivo je smanjen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.