U trendu

Nastavljen sukob Izraela i Palestinaca, do sada 229 žrtava

TEL AVIV – Sukobi Izraela i Palestinaca nastavili su se danas vazdušnim udarima na Pojas Gaze i uzvratnim raketnim napadima Hamasa, uprkos međunarodnim pozivima da se okonča više od nedelju dana borbi.

Izraelski lideri potvrdili su da se sprovodi ofanziva na Hamas i Islamski džihad, a izraelski vojni portparol priznao je da, s procenjenih 12.000 projektila i minobacača kojima raspolažu grupe iz Gaze, oni i dalje imaju dovoljno raketa za napade na izraelske gradove, prenosi Rojters.

Dva tajlandska radnika su ubijena, a sedam ljudi ranjeno u raketnom napadu juče na izraelsku farmu u blizini granice sa Gazom, saopštila je policija,a odgovornost za napad su preuzeli Hamas i Islamski džihad.

Rakete su takođe lansirane sa palestinskih položaja,a sirene su se danas oglasile u primorskom gradu Ašdodu, južno od Tel Aviva, i u naseljima blizu granice s Gazom, ali nije bilo izveštaja o šteti ili povređenim osobama.

Medicinski zvaničnici Gaze saopštili su da je od početka borbi 10. maja ubijeno 217 Palestinaca, uključujući 63 dece i više od 1.400 ranjenih osoba.
Izraelske vlasti potvrdilie su da je u Izraelu ubijeno 12 ljudi, uključujući i dvoje dece.

Gotovo 450 zgrada u pojasu Gaze je uništeno ili teško oštećeno, uključujući šest bolnica i devet domova zdravlja, od trenutnog započinjanja sukoba.
U sukobima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali na protestima jedan Palestinac je ubijen i više od 70 ranjeno,od toga 16 vatrenim oružjem, a stotine njih bacalo je kamenje na izraelske kontrolne punktove gde su dva vojnika povređena, navodi Gardijan

Velike grupe Palestinaca okupile su se i u Nablusu, Vitlajemu, Hebronu i drugim gradovima na Zapadnoj obali.

U Jerusalimu je policija rasporedila vodene topove u blizini naselja Šeik Džara, gde se palestinske porodice suočavaju sa proterivanjem iz domova u kojima žive od 1950-ih.

Pretnja ovim iseljavanjem ključni je faktor porasta tenzija u gradu tokom poslednjih sedmica koji su narasli do otvorenih sukoba dve strane koje su ušle u deveti dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.