U trendu

NATO bi da pošalje još vojnika u tri zemlje koje se graniče sa Srbijom

SAD i nekoliko saveznika su u pregovorima o raspoređivanju više hiljada vojnika u istočnoevropskim zemljama NATO-a, u znak podrške Ukrajini koja se suočava sa mogućim napadom Rusije.

Svaka država koja pristane na ovakav dogovor obezbediće po 1.000 vojnika. Među zemljama koje razmatraju da prihvate raspoređivanje trupa su Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali konačna odluka još uvek nije doneta.

SAD i Velika Britanija su među silama koje razmatraju raspoređivanje vojske pre invazije, ali nije svih 30 članica NATO-a voljno da učestvuje u ovom planu. Stoga su SAD u pregovorima da pošalju dodatne snage na bilateralnoj osnovi ili, kako je to opisao jedan zvaničnik, kao „koaliciju onih koji su voljni da učestvuju“, preneo je CNN.

Američke snage bi mogle da deluju, kao što već rade, jednostrano u Evropi, ali i pod postojećim komandnim strukturama NATO-a.

Mogućnost raspoređivanja nekih snaga bliže ruskom pragu pre invazije označava promenu stava Bajdenove administracije, koja je ranije bila oprezna u pogledu rizika od daljeg provociranja Moskve. Kremlj bi mogao da iskoristi ovaj potez kao primer agresivnog stava NATO-a kojim Rusija može da opravda gomilanje snaga duž ukrajinskih granica.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je danas da su SAD stavile 8.500 vojnika u stanje pojačane pripravnosti u slučaju da je reakcija neophodna.

Međutim, velika većina ovih snaga je namenjena za aktivnosti koje podržava puna NATO alijansa. SAD i NATO već imaju desetine hiljada drugih vojnika u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike.

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je da će „možda pomeriti neke od trupa u bliskoj budućnosti, samo zato što je za to potrebno vreme“ i zato što istočnoevropski saveznici SAD imaju „razlog za zabrinutost“, prenosi Nova.rs.

Bajden je prvobitno planirao da javnosti iznese komentare o situaciji sa Rusijom, ali je sada nejasno da li će to učiniti, jer Bela kuća pokušava da diplomatski stupi u kontakt sa Rusijom.

Novi vojni planovi kroje se zbog velike zabrinutosti SAD da bi invazija Rusije na Ukrajinu mogla da se desi u bilo kom trenutku u narednom periodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar