U trendu

NATO će pružati pomoć Turskoj, uprkos operaciji u Siriji

BRISEL – NATO savez predvođen Sjedinjenim Američkim Državama rešio je da i dalje pruža vojnu podršku svojoj saveznici Turskoj, uprkos nezadovoljstva njenim delovanjem u Siriji i sporazumom o granici sa Rusijom, rekla su za Rojters petorica visokih diplomata.

Španija je ranije zapretila da će povući svoje rakete Patriot iz Turske u znak protesta zbog prekogranične ofanzive Turske, za koju NATO saveznici kažu da ugrožava borbu protiv ekstremista Islamske države.

Na sastanku ministara odbrane NATO održanom juče, prvom sastanku tog saveza na visokom nivou od kada je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokrenuo svoju operaciju u Siriji 9. oktobra, španska ministarka odbrane Margarita Robles je rekla da se Madrid neće povući.

Španija će ponuditi Ankari šestomesečno porduženje ukoliko to bude tražila.

Promena je bila deo izmene tona, koja pokazuje da je, uprkos uzbuni zbog ponašanja Turske u Siriji, NATO odlučan da „drži“ Tursku uz sebe, rekle su diplomate.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da njegova zemlja ima pavo da uspostavlja sporazume i sa Rusijom i sa SAD, a samo mala grupa zemalja, predvođena Francuskom je žestoko kritikovala.

„Ulažu se zajednički napori da se stvari ne pogoršaju“, izjavio je jedan NATO diplomata Rojtersu.

„Turska je isuviše važna da bismo je izgubili“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.