U trendu

NATO potvrdio snagu odnosa između S. Amerike i Evrope

BRISEL – Ministri inostranih poslova NATO danas su potvrdili posvećenost odbrani od spoljnih napada, naglasivši snagu odnosa između Severne Amerike i Evrope.

„Otvaramo novo poglavlje u našim transatlantskim odnosima“, rekao je novinarima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, preneo je AP.

On je zahvalio američkom predsedniku Džou Bajdenu na tome što se obavezao da obnovi snagu ovog saveza i učini ga otpornim u konkurentnijem svetu.

U formalnom zajedničkom saopštenju ministri su naveli da se sastaju u Briselu da bi potvrdili trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Severne Amerike, sa NATO-om u srcu.

Ministri, uključujući americkog državnog sekretara Entonija Blinkena, takođe, su se obavezali na klauzulu o kolektivnoj odbrani – član 5. osnivačkog ugovora NATO-a – prema kojem će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve.

NATO ga je aktivirao samo jednom, nakon napada 11. septembra na Njujork i Vašington.

Bivši američki predsednik Donald Tramp često je kritikovao NATO partnere zbog toga što ne plaćaju odbrambene takse, tvrdeći, ali bez dokaza, da duguju Alijansi ili Sjedinjenim Američkim Državama, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.