U trendu

NATO: Putin odmah da zaustavi rat, BLR i Kina da ne podrzavaju

BRISEL – Lideri zemlja članica NATO sa samita u Briselu danas su najoštrije osudili rusku invaziju na Ukrajinu, pozvali su predsednika Vladimira Putina da odmah zaustavi rat, za koji su ocenili da je ”strateška greška sa velikim posledicama po ruski narod”, a Belorusiju, ali i Kinu da prestanu da podržavaj ratne aktivnosti Moskve.

”Napad Rusije na Ukrajinu ugrožava globalnu bezbednost. Njegov napad na međunarodne norme čini svet manje bezbednim. Eskalirajuća retorika predsednika Putina je neodgovorna i destabilizujuća”, navodi se u saopštenju lidera NATO.

U tekstu završne deklaracije NATO članice poručuju da će raditi sa ostatkom međunarodne zajednice na pronalaženju odgovornih za kršenje humanitarnog i međunarodnog prava, ukljucujući ratne zločine u Ukrajini.

Oni su osudili napade ruske vojske na civilnu infrastrukturu i nuklearne elektrane u Ukrajini i upozorili da bi bilo kakva upotreba hemijskog ili biološkog oružja od strane Rusije bila bi neprihvatljiva i imala bi teške posledice.

”Rusija treba da pokaže da je ozbiljna po pitanju pregovora tako što će odmah primeniti prekid vatre. Pozivamo Rusiju da se konstruktivno angažuje u kredibilnim pregovorima sa Ukrajinom kako bi se postigli konkretni rezultati, počevši od održivog prekida vatre i idući ka potpunom povlačenju njenih trupa sa ukrajinske teritorije. Nastavak agresije Rusije dok se vode razgovori je za žaljenje”, navode lideri 30 NATO saveznika u zajedničkom saopštenju.

Saveznici u NATO kažu da će nastaviti da pružaju dalju političku i praktičnu podršku Ukrajini, uključujući i pomoć u oblastima kao što su sajber bezbednost i zaštita od pretnji hemijske, biološke, radiološke i nuklearne prirode.

Alijansa pozva sve države, uključujući Narodnu Republiku Kinu, da podržavaju međunarodni poredak, uključujući principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da se uzdrže od ”podrške ratnim naporima Rusije na bilo koji način”, uključujući i pomaganje Rusiji da zaobiđe sankcije.

”Zabrinuti smo nedavnim javnim komentarima zvaničnika Kine i pozivamo Kinu da prestane da širi lažne narative Kremlja, posebno o ratu i NATO, i da promoviše mirno rešenje sukoba”, stoji u saopštenju NATO.

Severnoatalanstka alijansa napominje i da će njena vrata ostati otvorena za sve koji žele da joj se pridruže i ponavalja da ostaje privržena osnovnim principima koji podupiru evropsku i globalnu bezbednost.

Lideri NATO poručuju da preduzimaju sve neophodne korake u zaštiti i odbrani bezbednosti ”svakog pedalj savezničke teritorije” i da su, kao odgovor na ruske aktivnosti, aktivirali odbrambene planove NATO i rasporedili 40.000 vojnika na svoje istočno krilo, sa značajnim vazdušnim i pomorskim sredstvima.

”Takođe uspostavljamo četiri dodatne multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Preduzimamo sve mere i odluke da obezbedimo bezbednost i odbranu svih saveznika u svim domenima i pristupom od 360 stepeni. Naše mere ostaju preventivne, proporcionalne i ne-eskalirajuće”, zaključuju NATO saveznici.

NATO lideri sa samita u Briselu poručuju da će Alijasa raditi na unapređivanju spremnost i za hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje i obavezali se na dodatna ubrzana izdavajanja za vojsku.

”Ruski ničim izazvan rat protiv Ukrajine predstavlja fundamentalni izazov vrednostima i normama koje su donele bezbednost i prosperitet svima na evropskom kontinentu. Izbor predsednika Putina da napadne Ukrajinu je strateška greška, sa teškim posledicama i po Rusiju i ruski narod. Ostajemo ujedinjeni i odlučni u suprotstavalnju agresiji Rusije, pomoći vladi i narodu Ukrajine i odbrani bezbednosti svih saveznika”, zaključuje se u saopštenju sa samita lidera NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar