U trendu

Naučnici otkrili uzrok bržeg topljenja glečera na Grenlandu – nova pretnja

Naučnici odavno znaju da viša temperatura vazduha doprinosi otapanju ledenih površina na Grenlandu, a novo istraživanje otkrilo je pretnju koja napada led odozdo.

Tople okeanske vode koje se kreću ispod ogromnih glečera pojačavaju i ubrzavaju njihovo otapanje, piše „Si-En-En“.

Otkriće je objavljeno u ponedeljak u časopisu „Nature Geoscience“ nakon naučnog proučavanja jednog od mnogih „jezika“ u ledu na području glečera Nioghalvfjerdsfjorden na severoistoku Grenlanda, prenosi „Jutarnji List“.

Ledeni jezik je led koji lebdi na vodi i nije odvojen od leda na kopnu. Ogromni jezik koji su naučnici proučavali dug je gotovo 80 kilometara.

Istraživanje je otkrilo podvodnu struju široku skoro dva kilometra u kojoj je toplija voda iz Atlantika mogla teći ravno prema glečeru donoseći ogromne količine topline u kontakt s ledom što je ubrzalo njegovo otapanje.

– Sad je jasan uzrok ovog ubrzanog otapanja – kaže Žanin Šafer, okeanografkinja iz nemačkog instituta Alfred Vegener koja je vodila tim istraživača.

Naučnici su otkrili sličnu struju u blizini drugog grenlandskog glečera gde se ogromni ledeni jezik odlomio i krenuo prema okeanu, prenosi Blic.rs.

Otapanje ogromnih količina leda na Grenlandu trenutno je najveći pojedinačni pokretač globalnog porasta nivoa mora i prema studiji objavljenoj u decembru u časopisu „Nature“ grenlandski ledeni pokrivač sad se otapa sedam puta brže nego 1992. Taj ledeni pokrivač ima dovoljno vode da povisi nivo mora više od sedam metara.

Na većem delu Arktika prošlog su leta zabeležene rekordne temperature što je izazvalo otapanje 11 milijarda tona ledene površine Grenlanda u samo jednom danu, upozorili su naučnici.

Samo u julu grenlandski ledeni pokrivač ostao je bez 197 milijardi tona leda, kaže Rut Motram, klimatska naučnica iz danskog meteorološkog instituta.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Advances in Atmospheric Sciences“ temperatura okeana prošle godine bila je 0,075 stepeni Celzijusa iznad proseka za razdoblje od 1981.-2010.

Toplotu koju danas apsorbuju svetski okeani proizvelo bi otprilike pet atomskih bombi koje su bačene na Hirošimu pod uslovom da su bačane svake sekunde u proteklih 25 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.