U trendu

Naučnici pronašli 67 pesticida u vazduhu

BEČ – Naučnici bečkog poljoprivrednog univerziteta (BOKU) stanovili su 67 pesticida u različitim koncentracijama u vazduhu na istoku Austrije.

„Nas je iznenadilo koliko se daleko šire, preko vazduha, pesticidi“, rekao je autor studije Johan Caler.

Naučnici sa BOKU-a, Medicinskog univerziteta u Beču i iz Nemačke postavili su u različitim regionima na istoku Austrije filtere za zazduh, koje su posle par meseci ponovo uzeli i analizirali.

Pronađene hemikalije su potom ocenjene na osnovu posledica po životnu sredinu i ljude, rekao je Caler.

„Pronašli smo čak 67 pesticida. Broj i koncentracija pronađenih pesticida zavisio je od poljoprivredne aktivnosti u okolini. Međutim, visoke temperature podstiču njihovo širenje. Iz ugla ekologije je problematično, pošto je mnogo utvrđenih pesticida otrovno za pčele, gliste i ptice“, objasnio je on.

Dva filtera su bila postavljena i u nacionalnim parkovima, i čak tamo je pronađeno 10, odnosno 33 pesticida.

Taj podatak je zabrinuo naučnike, kako kažu, pošto su nacionalni parkovi uspostavljeni radi zaštite posebno ugroženih biljaka i životinja.

Polovina pronađenih pesticida u vazduhu su štetni po zdravlje ljudi.

Oni, kako se navodi u studiji, mogu uticati na hormonski sistem i imati čak negativne posledice po fertilitet.

Jedna četvrtina utvrđenih pesticida ima čak i potencijal izazivanja raka.

„Iako je koncentracija pesticida u vazduhu često niska, čak i najmanje količine skrivaju rizik po zdravlje i mogu na duže vreme da negativno utiču“, ukazao je Hans Peter Huter sa odeljenje za higijenu životne sredine na Medicinskom univerzitetu.

„Naš studija jasno pokazuje da pesticidi ne ostaju samo na mestu na kojima se posipaju, već se šire i mogu naneti štetu životnoj sredini i ljudima. Samo prelazak na bio poljoprivredu može to sprečiti“, ukazuju Caler i Huter.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar