U trendu

Naučnici: Samo tri odsto svetskog ekosistema netaknuto

LONDON – Svega tri odsto ekosistema na kopnu je netaknuto, sa zdravom populacijom i svim izvornim životinjama i neometanim staništima, pokazala je studija.

Ovi fragmenti divljine netaknuti ljudskim aktivnostima se nalaze uglavnom u delovima Amazona i tropskim šumama Konga, u istočnom Sibiru i severnokanadskim šumama i tundrama, kao i u Sahari, preneo je Gardijan.

Naseljene životinje, poput mačaka, lisica, zečeva, koza i kamila su imale veliki uticaj na određene domaće vrste u Australiji, gde je studija utvrdila da nijedna oblast nije ostala netaknuta.

Istraživači predlažu ubacivanje manjeg broja važnih vrsta u nekim oštećenim područjima, kao što su slonovi i vukovi, čime bi moglo da se povrati do 20 odsto ekološki netaknutog kopna.

Ranije analize uz pomoć satelita su ukazivale da je 20 do 40 odsto divljine skoro netaknuto aktivnostima ljudi, ali su naučnici koji su radili novu studiju utvrdili da šume, savane i tundre mogu delovati odozgo netaknuto, a da na zemlji istovremeno nekih vrsta jednostavno više nema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.