U trendu

Navaljni na ročištu nazvao Putina „malim lopovom“

MOSKVA – Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pojavio se danas na ročištu u Moskvi, gde je ismevao tvrdnje da je prekršio odredbe uslovnog otpusta dok je bio u komi i izneo je uvrede na račun ruskog predsednika Vladimira Putina kojeg je nazvao „malim lopovom“.

Navaljni je na ročištu zahtevao da zna mu neko objasni kalo je to mogao da obavesti vlasti o tome gde se nalazi dok je bio u komi, prenosi CNN.

„Zašto sedite ovde i govorite sudu da niste znali gde sam? Pao sam u komu, zatim sam bio u intenzivoj nezi, pa na rehabilitaciji. Kontaktirao sam svog advokata da vam pošalje obaveštenje. Imali ste adresu , moje kontakt podatke. Šta sam još mogao da učinim da vas obavestim“, pitao je Navaljni.

„Predsednik naše zemlje rekao je uživo u etru da me je pustio na lečenje u Nemačku, a ni vi to niste znali“, dodao je.

U drugom ispadu, Navaljni je Putina opisao kao „malog lopova u svom bunkeru“ koji „ne želi da kročim nogom u zemlju u Rusiji“, kao i da ga je “uvredio činjenicom da je preživeo“, prenosi CNN.

Navaljni je takođe rekao da će Putin ući u istoriju kao “trovač gaća”.

„On se ne bavi geopolitikom, on održava sastanke o tome kako da maže donji veš hemijskim oružjem“, rekao je Navaljni za Putina.

Opozicionar je ranije izjavio da je na prevaru izvukao od agenta Federalne službe bezbednosti (FSB) informaciju da je nervni agens novičok bio ubačen u njegov donji veš i da je tako otrovan.

Istraga CNN i sajta Belingket u decembru je povezala FSB sa trovanjem Navaljnog, uočivši kako je elitna jedinica u agenciji godinama pratila aktivistu i njegov tim, uključujući putovanje u Sibir kada je Navaljnom pozlilo zbog navodne zloženosti novičoku.

Sam Putin je u decembru rekao da bi, da su ruske službe bezbednosti želele da ubiju Navaljnog, „taj posao i završile“.

Navaljni je priveden po povratku u Moskvu 17. januara, nakon što se oporavio u Nemačkoj od navodnog trovanja nervnim agensom prošlog leta, a sudi mu se zbog navodnog kršenja uslovnog otpusta u slučaju koji je izazvao proteste širom zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar