U trendu

Navaljni poziva Evropu da sankcioniše Putinove saradnike

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je danas Evropljane da idu dalje u sankcijama Rusiji i zabrane boravak na njenoj teritoriji „oligarsima i visokim funkcionerima“ iz „uskog kruga“ predsednika Vladimira Putina.

„Sankcije protiv cele zemlje ne funkcionišu. Najvažnije je zabraniti boravak i zamrznuti imovinu onima koji imaju korist od režima. Oligarsi i visoki funkcioneri, najuži Putinov krug“, rekao je Navaljni u intervjuu za nemački dnevnik Bilt.

Navaljni je opisao tu elitu kao one koji „ubijaju ljude zato što žele da ostanu na vlasti“.

„Oni su proneverili novac, kradu milijarde, a vikendom odlaze u Berlin ili London, kupuju skupe stanove i sede u kafićima“, rekao je ruski opozicionar koji je na rehabilitaciji u Berlinu nakon trovanja agensom „novičok“.

Nakon trovanja Navaljnog, šef evropske diplomatije Žozep Borel je pomenuo mogućnost usvajanja „Zakona Navaljni“ kao sredstva za nove sankcije Moskvi, a i Nemačka je navela da razmišlja o kaznenim merama.

Ovo pitanje će biti ponovo pokrenuto nakon što je Medjunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) juče saopštila da je supstanca tipa nervnog agensa „novičok“ pronadjena u organizmu ruskog opozicionara.

Specijalizovane laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj već su ranije utvrdile da je Navaljni (44) otrovan takvim agensom, što je Moskva odmah osporila.

Protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Navaljni (44) je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici odbacili.

Ruski opozicionar je 23. septembra pušten na kućno lečenje i oporavlja se u Berlinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.