U trendu

Navodi o invaziji otvaraju Ukrajini prostor za provokaciju

MOSKVA – Navodi SAD o ruskim planovima za invaziju na Ukrajinu stvaraju uslove da ukrajinska vojska organizuje provokacije, izjavio je savetnik Kremlja Jurij Ušakov posle današnjeg telefonskog razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena.

„Naš predsednik je skrenuo pažnju na opasnost od militarizacije Ukrajine i njenog snabdevanja naprednim naoružanjem, što zapadne zemlje čine namerno, istovremeno ohrabrujući moguće provokacije ukrajinskih snaga prema Donbasu i Krimu“, rekao je Ušakov večeras posle razgovora Putina i Bajdena, prenosi TAS S.

On je naveo da tvdnje SAD o planovima Rusije da napadne Ukrajinu stvaraju uslove da ukrajinske oružane snage preduzmu provokativne akcije zbog navoda o invaziji.

Ruski zvaničnik je naglasio i da dva predsednika nisu razgovarala o incidentu sa otkrivanjem američke podmornice u ruskim teritorijalnim vodama u blizini Kurilskih ostrva.

„To pitanje nije pomenuto u razgovoru predsednika“, rekao je Ušakov.

Kako je naveo, Bajden je tokom razgovora rekao da su Amerika i Rusija konkurenti, ali da moraju da učine sve kako bi se izbegao najgori scenario u vezi sa Ukrajinom.

Američki predsednik je tokom razgovora sasvim očekivano pomenuo moguće antiruske sankcije, ali akcenat nije bio na tom pitanju, naglasio je Ušakov.

Putin i Bajden vodili su danas telefonski razgovor u službenom i izbalansiranom tonu, rekao je prethodno novinarima Ušakov.

Prema njegovim rečima, brojni svetski lideri su u svetlu eskalacije oko navodne invazije Rusije na Ukrajinu zatražili telefonski razgovor s Putinom.

On je dodao i da su Putin i Bajden dogovorili da Moskva i Vašington nastave kontakte na različitim nivoima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar