U trendu

Ne postoji dovoljna zelja za prosirenje, svi govori o Kini

BLED – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da u EU ne postoji dovoljna želja za proširenje i primetio da je interesantno da svi, mimo onoga što je zvanični deo razgovora , mimo Zapadnog Balkana, govore o Kini.

Kazao je da je danas predsedniku Evrospkog saveta Šarlu Mišelu preneo da je Srbija ispunila svoje obećanje da će podići nivo usaglašenosti sa EU, ali i dodao da to čini štiteći svoje nacionalne i državne interese.

Vučić je, nakon razgovora sa Mišelom, u izjavi novinarima na Bledu, kazao da je sa njim razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, o tome šta su naši zadaci, ali i političkoj situaciji na jugoistoku Evrope, ulozi Srbije u Evropi.

„Razgovarali smo i o svemu što smo se dogovarali pre četiri meseca prilikom moje posete Briselu. Ispunili smo svoje obećanje da ćemo podići nivo usaglašenosti sa 46,2 na preko 62 odsto.

Postoje određena organičenja koja se tiču kompleksnog uvezivanja interesa Srbije u vezi KiM. U svemu tome se snalazimo i pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese“, objasnio je Vučić.

Kazao je da je razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i situaciji u regionu, o BiH, ali i o vladavini prava u Srbiji, i svim daljim naporima koje Srbija mora da preduzima na evropskom putu.

Preneo je da jga je Mišel obavestio o njihovoj agendi.

„Verujem da će uvek da se pojavi neko ko će da kaže, kao što sam rekao neskriveno na današnjem panelu, Makedoncima su se pojavili Bugari, nama će se pojaviti Hrvati ili neko drugi, jer ne postoji dovoljna želja za proširenje“, naglasio je on.

Čeka, podseća, ishod nemačkih izbora, a potom iduće godine slede izbori u Francuskoj, pa je aktuelno komplikovana situacija.

Vučić je preneo da je interesantno da, mimo onoga što je zvanični deo, mimo Zapadnog Balkana, svi govore o Kini.

„Čim se udalje od kamera, a pred kamerama su im teme zelena agenda, klimatske promene, sve ostalo je Kina. Preokupacija Evropljana i Amerikanaca je Kina“, podvukao je on.

Vučić je rekao da mi moramo da gledamo kako da rešavamo svoje probleme, da se zbližavamo u regionu, otvaramo granice i zato sam ponsan na incijativu „Otvoreni Balkan“.

Preneo je da se sastao i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, dodajući da sa Slovenijom imamo dobre odnose, kao i da raste trgovinska razmena, kao i sa brojnim drugim zemljama.

„Verujem da ćemo imati priliku pre kraja godine da ugostimo predsednika Slovenije“, najavio je on.

Vučcih je kazao da je na marginama Strateškog foruma na Bledu imao mnogo susreta, pored Miroslava Lajčaka, gde je izrazio zabrinutostybog toga što veruje da će Albanci krenuti u nastavak kampanje za ulazak u međunarodne organizacije.
Istakao je da će to uneti dodatnu nesigurnost kako za srpski narod, tako i ceo region.

„Spremićemo se i odgovorićemo“, najavio je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.