U trendu

Nehamer: Evropska komisija šalje pogrešan signal

BEČ – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer kritikovao je Evropsku komisiju (EK) optužujući je da, usled snažnog rasta broja ilegalnih migranata u Litvaniji, spremna samo da izdvoji novac za prihvatne centre, što je potpuno pogrešan signal.

Nehamer je, prilikom ispraćaja 13 pripadnika specijalne jedinice austrijske policije Kobre, koji su otputovali u Litvaniju kako bi pomogli u čuvanju tamošnje granice, dodao da EK trenutno radije priča o onome što razdvaja članice EU, a to je raspodela migranata, što većina država odbija, umesto da se posveti pitanju zaštite granica, brzo proterivanje i postupak rešavanja molbi za azil.

Zajedno sa Nemačkom Austrija, kako kaže, želi da Komisiji jasno ukaže da se to pogrešni signali.

Nehamer je poručio da mora biti jasno da EU neće dozvoliti da je neka zemlja ucenjuje, i da će sve zemlje Unije biti uz državu čije su granice ugrožene.

On je kazao da postoje informacije da se organizuju letovi iz Iraka u Belorusiju, gde beloruske državne organizacije prihvataju migrante, kojima se oduzimaju dokumenta i mobilni telefoni kako bi se sakrilo poreklo.

„Očigledno beloruska vlada primenjuje model turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i pokušava vršiti pritisak na EU, kako bi Brisel ukinuo sankcije“, objasnio je on.

Nehamer je ukazao da obaveštajne službe izveštaju o dramatičnom padu cena usluga krijumčara ljudi.

Naveo je da su ranije krijumčari ražili oko 15.000 evra za sprovođenje do litvanske granice, a da to sada košta „svega“ 1.500 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.