U trendu

Nehamer i Ć olc: Bez potpunog embarga na uvoz gasa i nafte

BERLIN – Nemački i austrijski kancelar Olaf Ć olc i Karl Nehamer izjasnili su se protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije, ali istovremeno poručuju da nema ublaĆŸavanja sankcija.

„Sankcije imaju samo smisla ako pogode onog kojeg treba da pogode, a ne da oslabe one koji ih uvode“, objasnio je Nehamer u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za ĆĄtampu u Berlinu.

On je rekao da je straơan osećaj biti zavisan od ruskog gasa, ali je njegov zadatak kao kancelara da brine o energetskoj bezbednosti Austrije.

U vezi najave predsednika Rusije Vladimira Putina da će gas iz njegoge zemlje ubuduće morati da se plaća u rubljama, Nehamer je kazao da čeka na pisano obaveơtenje, pa će tek potom izneti stav.

Međutim, on je poručio da se sankcije neće ni na koji način ublaĆŸiti.

Ć olc je ukazao da je Nemačka pogledala sporazume i da u njima stoji da se plaća u evrima, ĆĄto je, kaĆŸe, preneo i Putinu da će to tako i ostati.

„Za evropska preduzeća vaĆŸi da mogu, ĆŸele i da će plaćati u evrima“, kazao je.

Inače, Ơolc je najavio da će Nemačka tokom godine ukloniti zavisnost od ruskog gasa i nafte.

Nehamer je preneo da Austrija od početka rata u Ukrajini viĆĄe ne uvozi naftu iz Rusije, a već duĆŸe ni ugalj.

Ơolc i Nehamer dogovorili su usaglaơavanje stavova i pozvali Putina da prihvati primirje, omogući humanitarno snabdevanje građana i stupi u prave mirovne pregovore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.