U trendu

Neispravne kočnice uzrok udesa na Filipinima, 29 mrtvih

 Uzrok jutrošnje nesreće na Filipinima u kojoj je poginulo 29 osoba kada je autobus sa oko 50 putnika pao u provaliju, su neispravne kočnice, izjavio je jedan od preživelih.

Spasilački timovi i lokalno stanovništvo izvadili su ostale preživele iz provalije duboke 24 metra koristeći užad, i prebacili ih u bolnicu u obližnjem gradu Karanglan, oko 200 kilometara od glavnog grada Manile.

Preživeli putnik Ralf Rejmond Grajo, koji je ispao iz autobusa, rekao je lokalnom radiju DZMM da je video kako vozač uporno pritiska pokvarenu kočnicu dok se autobus kretao nizbrdo. 

„Svi putnici su vrištali, a neko je rekao ‘Ne paničite’, ali mnogi su već bili zahvaćeni panikom“, rekao je Grajo i dodao da je vozač pokušao da skrene na desnu stranu, ali je zbog obližnjih kuća vratio autobus nazad ka provaliji.

Lokalni zvaničnici su saopštili da je preliminarna istraga pokazala da je autobus „ostao bez kočnica i survao se u provaliju“ i da se od siline udarca toliko raspao da ga je skoro nemoguće razlikovati od kamenja u klisuri.

Ovo je šesta velika nesreća za poslednjih nekoliko godina na ovoj tački u provinciji Nueva Ecija. Glavnim krivcima za relativno česte udese na Filipinima smatraju se loše održavana vozila, neadekvatna bezbednost na putevima i slaba primena Zakona o saobraćaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.