U trendu

Nema informacija o dolasku delegacije Bugarske na godišnjicu rođenja Delčeva

SKOPLJE – Za sada još nema najava da li će sutrašnjem obeležavanju 151. godišnjice rođenja revolucionara Goce Delčeva u Skoplju prisustvovati državna delegacija Bugarska.

„Do ovog trenutka iz kabineta premijera Bugarske nema informacija o dolasku zvanične bugarske delegacije koja bi položila cveće“, javila je skopska tv. Telma.

Informacije o dolasku bugarske delegacije, navodi se, nema ni ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kočevski kaže da je svako ko je dobronameran je dobrodošao.

„Zvanična državna institucija koja želi da se pokloni grobu makedonske nacionalne borbe, ovde u Skoplju, može slobodno da najavi svoje učešće na dostojanstven način“, rekao je Kovačevski.

Nenamernima, provokatorima i onima koji negiraju makedonski narod i državu i vređaju ga, poput evroposlanika Angela Džambaskog i ostalih, koji su se našli na listi nepoželjnih u Makedoniji, neće biti dozvoljen ulazak u Severnu Makedoniju, bez posebne dozvole.

Kovačevski je apelovao i na građane i domaća patriotska udruženja da dostojanstveno obeleže sutrašnji dan.

„Sva udruženja, patriotska i oni koja žele da ovaj događaj iskoriste za provokacije, kao što smo u ih imali u prethodnom periodu s ciljem remećenja odnosa i atmosfere u zemlji i odnosima između dveju država stvorili bi neželjene efekte u našem društvu“, rekao je Kovačevski.

Osim Kovačevskog, dostojanstveno obeležavanje 4. februara zatražio je i šef makedonske diplomatije Bujar Osmani.

Njegova poruka bugarskim građanima je da poštuju Severnu Makedoniju i makedonski narod, a Makedoncima – da ne podstiču nacionalizam, govor mržnje i omalovažavanje.

„Ne dozvolimo da podlegnemo provokacijama zlonamernih. Ne dozvolimo provokatorima da unište našu evropsku budućnost koju smo gradili kao država“, naveo je Osmani.

Sutrašnje obeležavanje godišnjice rođenja revolucionara Goce Delčeva dolazi u atmosferi povećanih tenzija između Bugarske i Severne Makedonije. Tenzije su povećane zbog nedavnog prebijanja sekretara bugarskog kulturnog centra Hristijana Pendikova u Ohridu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.