U trendu

Nemačka: general na čelu kriznog štaba protiv korone

BON – Buduća nemačka vlada formiraće krizni štab za suzbijanje pandemije koji bi trebalo brzo da deluje, a ono što je zanimljivo jeste da će na njegovom čelu biti – jedan general Bundesvera, piše Dojče vele.

Buduća nemačka savezna vlada želi da „što pre“ formira novi krizni štab za suzbijanje pandemije, a budući savezni ministar finansija Kristijan Lindner objavio je da će na čelu biti jedan nemački general.

Prema informacijama lista „Zidojče cajtung“, radi se o general-majoru Karstenu Brojeru, koji je od 2018. godine na čelu zapovedništva za teritorijalne zadatke nemačke vojske Bundesver, koje je zaduženo za saradnju vojnih snaga s civilnim organizacijama.

Od izbijanja pandemije korona-virusa u Nemačkoj, kažu upućeni, 56-godišnji general ostvario je izvanredne rezultate, pre svega kada je reč o udovoljavanju zahtevima za pomoć koji su u određenim periodima masovno stizali Bundesveru.

Kako se navodi, ono što je zanimljivo jeste da je još jedan general-major već više od godinu dana uključen u borbu protiv korone, a radi se o lekaru glavnog štaba Hans-Ulrihu Holtermu (57), koji je pre toga bio upravnik vojne bolnice u Ulmu i koji od marta 2020. vodi odeljenje pod imenom „Zaštita zdravlja, zdravstvena sigurnost, održivost“, koje je tada osnovano u sklopu saveznog Ministarstva zdravlja.

Kako s navodi, neuobičajeno je da na čelu kriznog štaba bude jedan oficir, a vojni stručnjaci u ovom novom imenovanju vide pre svega PR i postavljaju pitanje da li će prvi čovek kriznog štaba biti nadređen budućem ministru ili ministarki odbrane.

No Štefen Zajbert, portparol vlade u odlasku, već je jasno rekao da će i ubuduće o smeru borbe protiv korone odlučivati političari.

Imenovanje jednog visokog oficira na čelo kriznog štaba u svakom slučaju borbi protiv širenja zaraze daje vojni prizvuk.

Nova vlada će verovatno preuzeti vlast 8. decembra, međutim raste nezadovoljstvo zbog toga što se čeka taj datum kako bi se donele nužne političke odluke.

Sada je najavljeno da će se Olaf Šolc uskoro o tome izjasniti zajedno s generalom Brojerom, a onda bi krizni štab mogao već da počne da diskutuje, pa i da odlučuje i pre nego što nova vlada preuzme vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar