U trendu

Nemacka istraga curenja iz S. toka, pojacane mere bezbednosti

BERLIN – Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht, potvrdila je danas da se nemačka ratna mornarica uključila u istragu incidenta curenja gasa na sistemu gasovoda Severni tok u Baltičkom moru i poručila da se situacija mora razjasniti, a odgovorni brzo ideentifikovati.

„Pretpostavljena sabotaža na gasovodu je dodatno podsećanje na to koliko zavisimo od kritične infrastrukture, pa i one koju imamo ispod površine mora“, navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke Lambreht, prenosi Rojters.

Norveška policija pojačala je mere bezbednosti oko naftnih i gasnih instalacija na svojoj teritoriji, zbog sumnje da je na sistemu gasovoda Severni tok u švedskim i danskim nacionalnim vodama izvršena sabotaža, saopštila je danas direkcija nacionalne policije ne navodeći o kojim je tačno merama reč, prenele su svetske agencije.

Ruska ambasada u Danskoj saopštila jutros da je Rusija zatražila od Kopenhagena da dostavi informacije o šteti na sistemu gasovoda Severni tok čim se okonča procena, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Curenja gasa iz sistema cevovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Na današnjoj konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da su „glupe“ tvrdnje da Rusija stoji iza navodne sabotaže na gasovodu Severni tok i istakao da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džozef Bajden mislio kada je početkom februara poručio da bi se trebalo osloboditi Severnog toka 2, iako Moskva pamti te reči.

On je rekao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da „u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo“, ali da do sada, kako je rekao „vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar