U trendu

Nemačka kancelarka pozvala Evropu da štiti demokratiju

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropu da brani „slobodu i demokratiju“ koje su sve više i više na udaru.

„Vrednosti na kojima počiva Evropa, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i ljudska prava, ne podrazumevaju se i uvek ih treba braniti“, rekla je Merkel na proslavi 30 godina od pada Berlinskog zida u crkvi Pomirenja.

Ta crkva je izgradjena na mestu stare crkve koju je komunistička istočnonemačka vlada srušila jer se nalazila na „ničijoj zemlji“ izmedju Istočnog i Zapadnog Berlina.

„U budućnosti je neophodno delovanje. Berlinski zid pripada prošlosti i uči nas da nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok ni dovoljno dugačak da se ne može preći“, rekla je Merkel, i sama rodjena u Istočnoj Nemačkoj.

Ona je navela da to „važi i za istok i za zapad“.

Kancelarka je položila ružu na ostatke zida u ulici Bernauer.

Sa Angelom Merkel su bili predsednici Madjarske, Poljske, Češke i Slovačke, zemalja koje su u najvećoj meri pripremile teren za rušenje Berlinskog zida 9. novembra 1989. ali koje su danas na meti žestokih kritika zbog nepoštovanja principa pravne države.

Upozorenja na pretnje demokratijama uputio je i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

On će kasnije danas održati govor kod Brandenburške kapije, simbola podele nemačke prestonice tokom Hladnog rata. Nemačka kancelarka pozvala Evropu da štiti demokratiju

(Beta)

1 komentar
  1. AA ( americki alah)

    a ko je napao tu njenu demokratiju? Kad toliko voli pravdu, nisam cuo ni rec osude americke pljacke Sirijske nafte, koju navodno dele kurdima? Jel okupacija nezavisne drzave ta njena pravda koju zeli da sacuva?

Napišite komentar