U trendu

Nemačka: Kandidati za novog kancelara održali debatu

BERLIN – Tri kandidata koji žele da zamene kancelarku Angelu Merkel na predstojećim parlamentarnim izborima u Nemačkoj održali su večeras treću televizijsku debatu, sedam dana pre izbora.

Socijaldemokrata Olaf Šolc, koji vodi u anketama, branio je svoj plan o zaradama i porezu od „napada“ Armina Lašeta, preneo je AP.

Lašet, lider Hrišćansko-demokratske unije, za koga ankete pokazuju da mu je potrebno još nekoliko procenata da sastavi narednu vladu, napao je Šolcove planove o minimalcu od 12 evra na sat i povećanju poreza za imućnije građane, rekavši da su „veće takse pogrešan signal“.

Šolc, aktuelni vicekancelar i ministar finansija u koalicionoj Vladi sa Merkel, održao je svoj zaštitički imidž dok je iznosio planove za skidanje tereta za osobe sa nižim prihodima, ocenjuje AP.

Kandidatkinja Zelenih Analena Berbok apelovala je da dođe do promena u doprinosima kako bi se smanjilo siromaštvo među decom.

Ona se takođe založila na ranije ukidanje korišćenja uglja kao izvor električne energije, rekavši da vlada nije uradila dovoljno da spreči promenu klime i da je „novi start“ neophodan.

„Sledeća vlada mora biti klimatska vlada“, ocenila je.

Finalna debata biće održana u četvrtak i uključiće sve predstavnike partija koje su trenutno u parlamentu, ne samo tri kandidata za koje se veruje da su glavni favoriti za kancelara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.