U trendu

Nemačka: Ministar zdravlja proglasio kraj korona epidemije

BERLIN – U Nemačkoj je u ponoć istekao zahtev za nošenje zaštitnih maski, kao i važenje drugih mera protiv korone, a nemački ministar zdravlja proglasio je epidemiju završenom.

Prvi put za tri godine, više neće biti vladinih ograničenja u vezi sa epidemijom, objavio je danas „Frankfurter algemajnecajtung“.

Kako se podseća, do nedavno su posetioci bolnica i staračkih domova morali da nose FFP2 masku, a isto je važilo i za pacijente i posetioce medicinskih ordinacija i ustanova za diajlizu.

Sada je ta pravila ukinula nemačka država, međutim medicinske ustanove i dalje mogu da zahtevaju nošenje maski, a nejasno je koliko će institucija to iskoristiti.

Šef Nacionalnog udruženja lekara obaveznog zdravstvenog osiguranja Andreas Gasen rekao je da medicinska praksa može da reguliše nošenje maski u okviru pravila za svaku zdravstvenu ustanovu posebno.

Šef nemačkog bolničkog društva Gerald Gas naglasio je da su bolnice navikle da „određuju higijenske mere za zaštitu svojih pacijenata, čak i nezavisno od korone“.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da se može reći da je epidemija u Nemačkoj privedena kraju.

Ministar je ocenio da je Nemačka uspešno prebrodila epidemiju, ali je napomenuo da je nejasno kako će se nastaviti finansiranje vakcinacija nakon okončanja važenja Uredbe o vakcinaciji protiv korona virusa.

Vakcinacije protiv korone treba da budu uključene u redovnu negu, rekao je Lauterbah, izražavajući razočaranje što se zdravstvena osiguravajuća društva i lekari nisu dogovorili o budućoj ceni za refundaciju.

U Bavarskoj vakcinacija protiv korone ostaje novčana naknada, pošto su se kompanije za zdravstveno osiguranje i Udruženje lekara obaveznog zdravstvenog osiguranja dogovorili o kompromisnom rešenju u četvrtak, odnosno neposredno pre završetka nacionalne regulative.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.