U trendu

Nemačka: Ministarka Franciska Gifaj podnela ostavku

BERLIN – Ministarka za pitanja porodice u nemačkoj saveznoj vladi Franciska Gifaj ponudila je danas ostavku kako bi doprinela da se stavi tačka na optužbe za plagijat sa kojim se suočava već više godina.

„Poslednjih dana obnovljena je diskusija o mojoj doktorskoj disertaciji iz 2010. godine. Vlada, moja stranka i javnost imaju pravo na istinu u vezi ovog slučaja i zbog toga sam odlučila da zatražim od kancelarke Angele Merkel da me razreši funkcije“, saopštila je Gifaj , prenosi Rojters.

Ministarka, koja je i kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SPD) za mesto gradnonačelnika Berlina, ranije je optužena za plagijat, jer je u sadržaj svoje doktorske disertacije koju je predala pre više od deset godina unela tuđe tekstove za koje nije navela podatke o poreklu.

Ona je već saopštila da će prestati da koristi akademsku titulu doktora pošto je Berlinski slobodni univerzitet ponovo pokrenuo reviziju njene doktorske teze iz 2010. o politici Evropske komisije.

Gifej, koju smatraju jednom od kandidata za vođstvo SPD, najavila je da planira da se u potpunosti posveti izborima za berlinski Senat kasnije ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.