U trendu

Nemačka ministarka podnela ostavku zbog optužbi da je plagirala doktorart

Savezna nemačka ministarka za porodicu Franciska Gifej (SPD) podnela je ostavku zbog optužbi da je njena doktorska disertacija plagijat, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

U Saveznom ministarstvu za porodicu potvrdili su da je ministarka Gifej svoju odluku saopštila na jutrošnjoj sednici vlade. Ona je to obrazložila raspravom o njenoj doktorskoj disertaciji.

Očigledno je da Slobodni univerzitet u Berlinu (FU Berlin) namerava da Franciski Gifej oduzme doktorsku titulu, o čemu je već pisao nedeljnik Fokus, navodi DW.

Sumnje da se kod njene doktorske disertacije radi o plagijatu pojavile su se u februaru 2019. U novembru prošle godine ona je saopštila da više neće nositi doktorsku titulu koju je dobila 2010. godine.

Franciska Gifej (43) je od 2018. savezna ministarka za porodicu. Od novembra 2020. je predsednica Socijaldemokratske partije (SPD) u Berlinu i nosilac liste te stranke za gradonačelnicu Berlina. Izbori za gradski/pokrajinski parlament Berlina trebalo bi da se održe istovremeno sa saveznim izborima za Bundestag 26. septembra ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.