U trendu

Nemačka odaje priznanje vojnicima koji su bili u Avganistanu

BERLIN – Nemački lideri odali su danas priznanje vojnicima Bundesvera koji su služili skoro 20 godina u Avganistanu, a predsednik Frank-Valter Štajnmajer je rekao odgovor Nemačke na razočaravjući kraj misije ne sme biti „povlačenje“ iz svetske politike.

Od početka 2002. godine do leta ove godine u Avganistanu je bilo više od 150.000 vojnika, a poginulo je 59 vojnika.

Od dolaska talibana na vlast, Nemačka je bila jedna od zemalja koja je učestvovala u evakuaciji stranih državljana i nekih Avganistanaca iz zemlje.

„Nema sumnje u jednu stvar, ni ako ni da li, dragi vojnici, a to je da je Bundesver ispunio svoj zadatak. Naša zemlja je ponosna na vas“, rekao je Štajnmajer, prenosi AP.

On je dodao da Nemačka zaslužuje bezbednosnu politiku koja je izvukla pouke iz dve decenije u Avganistanu.

Štajnmajer je rekao da je bilo ispravno što su nemački vojnici otišli u Avganistan posle 11. septembra 2001. godine i da su postojali dobri razlozi za njihov ostanak tamo.

„Za mene je jasno da je pad Kabula bila prekretnica. Bili smo na raskršću koje nas primoravamo da samokritički preispitamo svoju odgovornost u svetu, svoje mogućnosti i ograničenja“, rekao je Štajnmajer.

Nemačka spoljna i bezbednosna politika mora da bude mudrija i jača. Nemačka mora da nauči da shvati i iskoristi svoju snagu, dodao je. U ovim nestabilnim vremenima, prema njegovim rečima, Nemačka mora da uloži više u svoju odbranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.