U trendu

Nemačka odobrila isporuku oružja Ukrajini

BERLIN – Vlada Nemačke odobrila je isporuku 400 raketnih bacača (RPG) iz Holandije u Ukrajinu, čime je označena promena u politici Berlina nakon kritika zapadnih saveznika.

„Odobrenje izvoza naoružanja je potvrđeno u kabinetu kancelara. Raketni bacači su poslati iz nemačkih vojnih rezervi“, saopštio je portparol ministarstva odbrane Nemačke, prenosi Rojters.

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj je juče uputio zahtev Berlinu da se pridruži Holandiji, koja je najavila da će poslati ukrajinskoj vojsci 200 raketnih bacača Stinger i donese odluku da pošalje Ukrajini protivvazdušno naoružanje.

Vlada Nemačke je ponudila u januaru da Ukrajini pošalje 5.000 vojnih šlemova, što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nazvao „vicom“.

Ovo je velika promena u politici Nemačke jer je do sada odbijala da šalje oružje ukrajinskoj vojsci, ali je svoj stav promenila nakon što se našla na udaru kritika svojih zapadnih saveznika, ocenjuje Rojters.

U izveštaju britanska agencije se podseća da Nemačka dugi niz godina dosledno sprovodi svoju politiku i ne izvozi oružje u ratna područja, delimično i zbog krvavih ratova u 20. veku i pacifizma koji je preovladao nakon ratnih poraza.

Osim toga, zemlje koje žele da propuste preko svoje teritorije nemački izvozni kontingent oružja, moraju prvo da podnesu zahtev za odobrenje zvaničnom Berlinu.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc je poslednjih nedelja više puta pominjao ovu politiku kada je obrazlagao zbog čega Nemačka odbija da isporuči smrtonosno oružje Ukrajini.

Berlin takode treba da odluči o zahtevu Estonije koja želi da Ukrajini prosledi stare nemačke haubice iz nekadašnje Istočne Nemačke, koje je 1990-ih godina kupila Finska nakon pada Berlinskog zida, a kasnije ih preprodala Estoniji, preneo je ranije Rojters.

Neimenovani diplomata EU potvrdio je da je Nemačka u prošlosti isporučivala raketne bacače trećim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar