U trendu

Nemačka: Pod istragom služba za borbu protiv pranja novca

BERLIN- Nemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je zaplenilo dokumentaciju u ministarstvima finansija i pravosuđa u okviru istrage o mogućem ometanju pravde od strane vladine agencije koja je odgovorna za sprečavanje pranja novca.

Kako je navedeno iz tužilaštva, od 2020.godine traje istraga Carinskog odeljenja za borbu protiv pranja novca (FIU) ,pošto ta agencija nije prosledila izveštaje banaka o mogućem pranju novca policiji i pravosuđu, prenosi Rojters.

Istraga je pokrenuta nakon što je banka prijavila FIU sumnjive isplate Africi u iznosu većem od milion evra, za koje je posumnjala da bi mogle biti povezane sa trgovinom oružjem i drogama ili finansiranjem terorizma.

FIU je primila k znanju izveštaj, ali ga nije prosledila policiji i pravosuđu.

Tužilaštvo je navelo da takođe razmatra činjenicu da su otkako je FIU preuzela poslove sprečavanja pranja novca 2017. godine, izveštaji o sumnjivim aktivnostima drastično opali.

Utvrđeno je da je dosadašnja istraga FIU otkrila da je postojala opsežna komunikacija sa ministarstvima koja su pretresana danas, sa ciljem da zaplenjena dokumentacija ukaže u kojoj meri su službenici u ministarstvima bili uključeni u odluke ove vladine agencije.

FIU je deo nemačke Savezne uprave carina, koju kontroliše ministarstvo finansija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.