U trendu

Nemačka: Policija razbija proteste protiv proširenja rudnika lignita u Luceratu

DORTMUND – Policijske snage počele se s uklanjanjem barikada i rasterivanjem aktivista koji su organizovali protest protiv širenja rudnika lignita.

Demonstranti već nedeljama protestuju protiv širenja rudnika Garcvajler, kojim upravlja energetska kompanija RVE u napuštenom selu Luceratu u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija. Oni formiraju ljudske lance, organizuju sedeće proteste i zauzimaju napuštene zgrade u Luceratu koje su predviđene za rušenje kako bi se napravilo mesta za širenje rudnika, prenosi Rojters.

„Ovo smatrate mirnim iseljenjem? Smešno je to što radite, kako vas nije sramota?“ rekao je jedan demonstrant dok je policija odvlačila aktiviste koji su sedeli na blatnjavoj stazi.

Kako navodi britanska novinska agencija, protesti naglašavaju rastuće tenzije oko klimatske politike Berlina, za koju ekolozi kažu da je zatečena energetskom krizom koja je pogodila Evropu prošle godine nakon ruskog napadu na Ukrajinu.

Sukob je podstakao Šolcovu vladu da promeni kurs prema energetskoj politici, što uključuje ponovno korišćenje termoelektrana na ugalj i produženje životnog veka nuklearnim elektranama nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa Evropi u energetskom zastoju zbog kojeg su cene porasle.

Rojters navodi da su demonstracije posebno osetljivo pitanje za za stranku Zelenih, koja je na vlasti kao deo koalicione vlade kancelara Olafa Šolca i čija se većina članova protivi proširenju rudnika, ali ministar ekonomije Robert Habek iz stranke Zeleni podržao je vladinu odluku o proširenju.

U rudniku Garcvajler iskopa se oko 25 miliona tona lignita svake godine, navodi kompanija RVE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.