Nemačka: Ponovo u prodaji hamburgeri „Erdogan“

Menadžer restorana brze hrane u Kelnu, najavio je danas ponovnu prodaju hamburgera „Erdogan“, nakon što tri dana nije otvarao lokal, zbog pretnji, prenosi BBC.

Menadžer Jerg Timan kaže da se u njegovom restoranu služe hamburgeri začinjeni kozjim sirom koji su nazvani „Erdogan“, zbog šaljive pesme u kojoj se turskom premijeru pripisuje seks sa kozom.

Turski predsednik podneo je krivičnu prijavu protiv satirične pesme čime je izazvao žestoke debate na temu slobode govora.

Restoran „Urban burgery“ od danas ponovo radi, a Timan ističe da su im hamburgeri sa imenom turskog predsednika bili najpopularnija stavka u meniju i činili oko 70 odsto ukupnog prometa.

„Hamburger “Erdogan“ je mesni ili vegetarijanski sendvič sa debelom kriškom kozijeg sira i mi ćemo ga prodavati dokle god ga mušterije budu tražile ili do kraja Erdoganovog mandata“, kaže Timan.

On, istovremeno, kaže da je taj obrok „znak solidarnosti sa dva uhapšena turska novinara“ prenosi BBC.

Timan kaže da su pretnje upućene uglavnom postavljanjem komentara na Fejsbuk stranici ovog restorana u kojima piše da će „poslati “Sive vukove“ u hamburgernicu“.

„Sivi vukovi“ su turska nacionalistička grupa koja datira iz 1960-tih, optužena za mnoga ubistva levičara i liberala.

Agenti nemačke nacionalne bezbednosti obišli su u utorak ovaj restoran i postavili kamere za 24-časovni nadzor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.