U trendu

Nemačka: SPD kritikuje sporazum o vladi s Angelom Merkel

Nekoliko zvaničnika nemačke Socijal-demokratske partije (SPD) kritikovalo je danas nacrt sporazum s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, nedelju dana pre ključnog kongresa te stranke o tom savezu.

Nacrt sporazuma koji bi trebalo da omogući da Nemačka izadje iz višemesečne političke neizvesnosti posle septembarskih parlamentarnih izbora, postigli su u petak SPD, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU).

O tom sporazuma treba još da se izjasne članovi SPD-a na kongresu 21. januara. Oni treba da daju načelnu saglasnost za ulazak u koaliciju ili da to odbiju što bi produbilo krizu u Nemačkoj.

Za sada je neizvesno šta će biti odlučeno na tom kongresu.

Gradonačelnik Berlina, iz redova SPD-a, Mihael Miler izjavio je da je „veoma kritičan“ prema ideji o novoj „velikoj koaliciji“ njegove i stranke nemačke kancelarke, preneo je liist „Tagesšpigel“ (Tagesspiegel).

Miler je rekao da se na izborima jasno pokazalo šta glasači misle o toj koaliciji, i dodao da zato ne bi bio dobar odgovor da se ponovo formira takva koalicija i nastavi ista politika.

SPD i CSU u bile u koaliciji od 2013. do 2017. a na parlamentarnim izborima održanim krajem septembra 2017. su imale pojedinačno loše rezultate, iako su konzervativci kancelarke Merkel osvojili najviše glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.