U trendu

Nemačka: Tri tinejdžera osuđena zbog bombaškog napada

Državni sud u Esenu osudio je trojicu 17-godišnjaka za pokušaj ubistva zbog učestvovanja u bombaškom napadu na hram Sikha, kada su povređene tri osobe.

Motiv tog napada je, kako se navodi, bio mržnja prema drugim religijama.

„Motiv napada je mržnja prema drugim verama“, navodi se u saopštenju suda, a takođe se navodi da su počinitelji „imali prisne kontakte“ s islamističkom scenom u rurskoj oblasti.

Na današnjoj zatvorenoj sednici sud je izrekao kaznu dvojici mladića za pokušaj ubistva i nanošenje telesnih povreda zbog aktiviranja bombe ručne izrade ispred ulaza u hram prošlog aprila. Jedan sveštenik je pretrpeo slomnjeno stopalo, a nekoliko drugih ljudi posekotine. Jednom je izrečena kazna od sedam godina, a drugom šest godina i devet meseci.

Treći mladić, koji nije bio prisutan na licu mesta bombaškog napada, ošuđen je na šest godina zatvora zbog planiranja i pomoći u napadu.

Sud je svu trojicu opisao kao radikalizovane muslimane.

Okrivljeni su se branili kako su samo hteli „da zastraše“ prisutne , ali je sud prihvatio ocenu tužitelja, koji je delo opisao kao pokušaj ubistva.

Nemački mediji pišu o neuobičajeno visokoj zatvorskoj kazni za maloletnike. Zakon za pokušaj ubistvsa, u slučaju da je počinitelj u vreme izvrenja dela bio maloletan, predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci do deset godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.