Nemačka: Usporena vakcinacija, kasni isporuka Fajzera

BERLIN – Vlasti najmnogoljudnije nemačke savezne države Severna Rajna Vestfalija saopštile su danas da će odložiti otvaranje novih centara za vakcinaciju protiv Covid 19 do 8. februara zbog privremenog usporavanja isporuka vakcina iz kompanije Fajzer/Biontek.

Ministarstvo zdravlja Severne Rajne Vestfalije saopštilo je da su ga kašnjenja u isporukama primorala da za nedelju dana odloži otvaranje 53 centra za vakcinaciju u kojima će početi sa imunizacijom osoba preko 80 godina starosti i da novih vakcinacija neće biti u narednoj nedelji, prenosi Rojters.

Ovaj region je već vakcinisao oko 350.000 ljudi, a biće ih još 30.000 do kraja nedelje, saopštilo je ministarstvo, dok bolnice i domovi za negu starih nastavljaju vakcinaciju 1. februara sa planiranih 80.000 doza za tu nedelju.

Fajzer je počeo da isporučuje vakcine u Evropskoj uniji krajem decembra, ali je u petak najavio da će tempo isporuke krajem januara i početkom februara biti usporen zbog promena u proizvodnim procesima, koji treba da ojačaju proizvodnju.
Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da je uznemiren ovakvim kratkim obaveštenjem proizvođaća o kašnjenjima u isporuci.

„Nije nam lako … Možemo vakcinisati samo onim što je isporučeno“, izjavio je tim povodom nemački ministar, prenosi agencija.

Kancelarka Angela Merkel i lideri 16 nemačkih saveznih država dogovorili su se juče da se za još dve nedelje produži strožije zatvaranje većine prodavnica i škola, odnosno do 14. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.