U trendu

Nemačka Vikipedija „u crnini“ zbog planiranih izmena zakona

BERLIN – Zvanična stranica „Vikipedije“ na nemačkom jeziku osvanula je danas sa porukom protiv najavljenih izmena Zakona o autorskim pravima u Evropskoj uniji.

Posetioce nemačkog sajta „Vikipedije“ danas je dočekalo saopštenje na crnoj pozadini, koje su potpisali autori „Vikipedije“ i u kom pozivaju čitaoce da se obrate evropskim poslanicima kako bi sprečili promene, prenosi AP.

„Ovo je naša poslednja šansa. Pomozite nam da modernizujemo autorska prava u Evropi“, navodi se u saopštenju autora nemačkog sajta „Vikipedije“.

Prema njihovim rečima, predložena reforma autorskih prava u Evropi mogla bi značajno da ograniči pristup slobodnom internetu.

„Čak i najmanje internet platforme morale bi da preventivno sprečavaju kršenje autorskih prava od strane svojih korisnika u skladu sa članom 13 planiranog Zakona, što je u praksi moguće samo kroz filtere koji često greše i podložni su zloupotrebi“, navodi se u saopštenju autora nemačke „Vikipedije“.

Dodaju da bi sve internet stranice morale da dobavljaju dozvole kako bi okačile čak i male delove teksta, jer bi u suprotnom kršile prava izdavača, propisana članom 11.

Podsećaju da je Vikipedija izuzeta od ograničenja propisanih članom 13, ali ne i članom 11.

„Sloboda znanja će biti narušena čak i u slučaju da ‘Vikipedija’ ostane oaza u filtriranoj pustinji interneta“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi AP, najkontroverzniji deo predloženih izmena Zakona o autorskim pravima u EU odnosi se na to da bi kompanije kao što su „Jutjub i „Fejsbuk“ morale da preuzmu odgovornost za sav materijal zašitćen autorskim pravima koji korisnici kače na te platforme.

Pristalice izmena kažu da će ovakav način osigurati da autori, umetnici i novinari dobiju zasluženu kompenzaciju za svoj rad, dok kritičari smatraju da će izmene ograničiti slobodu govora i narušiti kreativnost na internetu, prenosi AP.

Evropski parlament izjasniće se o izmenama Zakona 26. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar