U trendu

Nemačka vratila Nigeriji 20 bronzanih artefakata

ABUDŽA – Nemačka je predala 20 beninskih bronzanih artefakata iz svojih muzeja Nigeriji i tako postala poslednja u nizu evropskih zemalja koja je vratila umetničke artefakte u zemlje Afrike odakle su potekli.

Rojters prenosi da je ranije ove godine Nemačka sa Nigerijom potpisala deklaraciju o primopredaji svih 1.130 beninskih bronzanih artefakata, odnosno reljefnih skulptura, a koji su se do sada nalazili u nemačkim muzejima.

Primopredaji su prisustvovali nigerijski ministar spoljnih poslova Džefri Onjeama i ministar informisanja Laj Mohamed, kao i nemačka ministarka kulture i medija Klaudija Rot i predstavnici nemačkih muzeja.

Pre više od dve stotine godina britanski vojnici su otuđili na hiljade bronzanih odlivaka skupltura tokom racije na tada osvojenu Kraljevinu Benin, nakon čega su one završile u raznim institucijama od Novog Zelanda i Nemačke do SAD, a najveća kolekcija artefakata se nalazi u Londonu, navodi Rojters.

Nigerijski ministar informisanja Laj Mohamed pozvao je Britanski muzej da Nigeriji vrati više od 900 bronzanih beninskih artefakata iz svoje kolekcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.