U trendu

Nemački sud osudio ultradesničara na doživotnu robiju

MAGDEBURG – Nemački sud je danas osudio na doživotnu robiju ultradesničara Stefana Balijeta zbog ubistva i pokušaja ubistva tokom napada na sinagogu na Jom Kipur, najsvetiji dan u judaizmu.

Ubica je ubio dve osobe, pošto nije uspeo da uđe u sinagogu 9. oktobra 2018. godine, u napadu koji se smatra najgorim anti-semitskim napadom od Drugog svetskog rata, preneo je AP.

Okrivljeni Stefan Balijet je napisao poruku mržnje protiv Jevreja, pre nego što je krenuo u krvavi pir u gradu Haleu, a napad je prenosio direktno na popularnom sajtu za igrice, dodaje se u tekstu AP.

Sudije iz grada Naumburg sastale su se u glavom gradu pokrajine Saksonija-Anhalt, Magdeburgu, zbog bezbednosnih razloga i proglasile ubicu „ozbiljno krivim“, javio je AP pozivajući se na agenciju DPA.

To znači da bi ubica najranije mogao da bude pušten posle 15 godina robije, uz dobro vladanje, što je običaj u Nemačkoj kada je reč o doživotnim robijama.

Predsedavajuća sudija Ursula Mertens je opisala njegov čin „kukavičkim napadom“ dok je čitala presudu, a Baliet nije pokazivao emocije, već je nešto zapisivao.

Tokom suđenja, koje je počelo u julu, Balijet je priznao da je želeo da uđe u sinagogu i ubije sve osobe koje su se tamo našle u tom tretnuku, a bilo ih je 51.

Međutim, pošto nije uspeo da otvori gvozdena vrata sinagoge, ubio je ženu (40) na ulici i muškarca (20) iz obližnjeg fast fuda koji prodaje kebab, a pritom je ranio nekoliko ljudi.

On se izvinio sudu što je ubio ženu, rekavši da „nije želeo da ubije belkinju“.

Nemačke vlasti su rešile da zauzmu najoštriji mogući stav protiv ekstremističkog nasilja nakon napada u Haleu i ubistva regionalnog političara, koga je likvidirao neonacista, kao i ubistva devet ljudi u dva nargila bara u Hanauu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.