U trendu

Nemam prevelika ocekivanja, ali ocekujem pozitivnu poruku EU

KRANJ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema prevelika očekivanje od sutrašnjeg samita EU-ZB u Sloveniji, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

„Videćemo šta će da odluče Evropljani, siguran sam da ćemo im poslati sutra pozitivnu poruku, da će se naslušati naših svađa i da će svima njima biti svih nas preko glave zbog svih naših svađa“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg samita.

Napomenuo je, govoreći o krizi na KiM, da su neki pričali kako su leteli avioni i da je došao ruski ambasador, iako su američki i engleski vojni predstavnici upravo došli sa okolopnim vozilima sa kojima nemaju pravo da dođu.

Takođe, naše oruđe i oružzje ih nije ni na koji način ugorzilo i bilo je na teritoriji centralne Srbije, dodao je Vučić.

Istakao je da je za njega velika stvar što će pokrenuti sutra pred svim evropskim liderima – pitanje podrške u sferi enegetike.

„Neke zemlje su već donele veliku podršku, i sada naravno i naši neuspešniji privrednici će tražiti i veću podršksu države da bi pokrivali neke svoje druge gubitke, ali da postoji objektivno problem, postoji. Italija je već izdvojila milijardu evra, što je ogroman novac. To će biti sutra jedan od mojih zahteva i molba i za Merkel i Makrona da saslušaju i da probaju i nama da pomognu kao što će pomagati zemljama EU“, naveo je Vučić.

Na pitanje kako komentariše saznanje Rojtersa da je već rešeno da se EU ne proširuje na ZB, Vučić je rekao:

„Ne mislim da je Rojters tu u pravu i mislim da ni oni nisu sigurni šta da rade i da postoje raličite škole mišljenja u EU. Na nama je da radimo svoj posao i budemo na evropskom putu“.

Vucić je istakao da smo ispunili sve za klastere.

„Znam da smo uradili sve što je trebalo oko akcizne i poreske politike, da bi nam otvorili ekonomsko poglavlje. Obavljen je težak posao oko Srbijagasa. Mi smo spremni za oba klastera po tom pitanju da budu otvorena“, naveo je on.

Kada je reč o vladavini prava, Vučić je istakao da je Srbija sve uradila, od ustavnih reformi do toga da smo prihvatili sve zahteve evroparlamentara, iako su neki za nas čak i ponižavajući.

„Prihvatićemo sve, samo ne možete da nam kažete da nismo značajno napredovali u toj oblasti“, naglasio je on.

Predsednik je kazao da svakako ne misli da će svet da se okrene u lepšem smeru ako nam otvore jedan ili dva klastera, ali da bi to bio važan signal.

Kako je rekao, važno je da mi pokazujemo želju da idemo napred.

„Ako nešto ne možete da promenite – nemojte da se sekirate, treba da se bavimo onim što možemo da promenimo“, poručio je predsednik Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.