najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nemci ne žele referendum o članstvu u EU

Većina Nemaca podržava članstvo svoje zemlje u Evropskoj uniji i ne želi referendum poput onog koji je održan u Britaniji, a ne očekuje ni da će druge članice EU slediti britanski primer, pokazuju objavljene ankete.

Istraživanje agencije za ispitavanje javnog mnjenja Forsa objavljeno u Handelsblatu pokazuje da bi 82 odsto ispitanih Nemaca glasalo za ostanak Nemačke u EU, dok bi samo 14 odsto podržalo opciju izlaska iz Unije.

Takođe, 71 procenat ispitanih se protivi referendumu kakav je održan u Britaniji, dok bi 27 odsto njih to podržalo.

Takođe, tesna većina Nemaca, 51 odsto, ne očekuje da će posle Britanije druge članice EU izaći iz EU.

Anketa je sprovedena 24. juna i u njoj je učestvovalo 1.005 ljudi, prenosi Rojters.

Ustav Nemačke predviđa održavanje referenduma samo u slučaju promene granica 16 saveznih država. Recimo, ako bi se spojile dve pokrajine onda bi referendum bio održan samo u te dve države.

Referendumi nisu popularni u Nemackoj naročito ako se ima u vidu referendum o spajanju funkcije kancelara i predsednika iz 1934. kada je Adolf Hitler zacementirao svoju vlast, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

1 komentar
  1. husnija

    Kada bi ankete pokazale stvarno raspolozenje biraci ne bi bilo odrzavanje referenduma uopste. Ankete su dva dana pre referenduma u Ujedinjeno Kraljevstvo objavljen u nekim novinma pokazao da je 52% biraca za ostanak, medjutim 52$ glasalo za izlazak. No, ubedjen sam da kada bi se I u preostalim 27 drzava a EU odrzao referendum ne bi sve 27 drzave ostale i dale u EU.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike