U trendu

Nemci uhapsili švajcarskog špijuna, aktivan od 2012.

U Nemačkoj je uhapšen osumnjičeni švajcarski špijun Danijel M. (54) za kojeg nemački list „Velt“ danas navodi da je nadzirao finansijske istražitelje uključene u kupovinu CD-ova sa podacima o osobama koje izbegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku, prenosi AFP.

Nemačko Državno tužilaštvo je u petak saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine.

„Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i oko bankarskog centra Frankfurta“, navedeno je u saopštenju.

„Velt“ piše da je misija Danijela M. bila da identifikuje nemačke poreske istražitelje koji su uključen i u kupovinu CD-ova sa podacima o „poreskim prevarantima“, za koje AFP navodi da su već ranije u prošlosti ugrožavali nemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko nemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove CD-ove na kojima se nalaze liste sa računima državljana Nemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

U tekstu „Velta“ piše da se veruje da Danijel M. radi za švajcarsku obavestajnu službu NDB i da je bio zaposlen u nemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.