Nemiri u Indoneziji nakon proglašenja Vidodove pobede

DŽAKARTA – Indoneziju su danas potresli nemiri koji su zahvatili delove glavnog grada Džakarte nakon što je izborna komisija potvrdila da je predsednik Džoko Vidodo pobedio na izborima održanim prošlog meseca, izjavio je guverner indonezijske prestonice Anjes Basvedan, prenosi Rojters.

Pristalice poraženog predsedničkog kandidata Prabova Subijanta sukobile su se sa bezbednosnim snagama u glavnom gradu Indonezije, paleći vozila i bacajući kamenje na policiju, koja je odgovorila suzavcem i gumenim mecima.

Skoro 60 osoba je uhapšeno, a domaći mediji prijavili su nekoliko smrtnih slučajeva i desetine ranjenih među demonstrantima. Guverner Džakarte, koji podržava Subijanta, izjavio je da je bilo šest smrtnih slučajeva iako nije bilo zvanične potvrde, prenosi AP.
Indonezijska izborna komisija saopštila je da je predsednik Džoko Vidodo osvojio drugi mandat sa 55,5 odsto glasova na izborima 17. aprila.

Subijanto, ultranacionalistički bivši general specijalnih snaga, koji je izgubio od Vidoda i 2014. godine, vodio je kampanju zasnovanu na strahu, naglašavajući ono što vidi kao slabost Indonezije i rizik eksploatacije od strane stranih sila ili dezintegracije.

Njega podržavaju tvrdokorne muslimanske grupe i osvojio je ogromnu većinu u konzervativnim pokrajinama gde je na snazi šerijatski zakon, ali je izgubio od Vidoda u Istočnoj i centralnoj Javi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.