U trendu

Netanijahu pred sudom, svedoči blizak saradnik

JERUSALIM – Nekadašnja osoba od poverenja bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanijahua počela je danas da svedoči protiv njega na suđenju za korupciju.

Nir Hefec, bivši Netanijahuov portparol, ključni je svedok optužbe u kojoj se tvrdi da je Netanijahu počinio prevaru, zloupotrebio poverenje i da je primao mito, prenosi agencija AP.
Bivši premijer, a sada lider opozicije, međutim negira da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Netanijahu se jutros pojavio u Okružnom sudu u Jerusalimu u pratnji svojih kolega političara iz stranke Likud.

U svom uvodnom svedočenju, Hefec je rekao da je Netanijahu bio “manijak za kontrolu“ kada je u pitanju njegov javni imidž, i da njegova kontrola nad svime što se tiče medijskih stvari i nad njegovim kanalima na društvenim mrežama nije mogla biti veća.

Hefec je 2009. godine napustio dugu novinarsku karijeru da bi radio kao portparol Netanijahuove vlade, a 2014. godine je postao portparol i savetnik porodice Netanijahu.

On je 2018. godine, nakon što je uhapšen u sklopu jednog slučaja istrage korupcije, potpisao sporazum o svedočenju i predao je istražiteljima snimke razgovora sa Netanijahuom i njegovom porodicom.

Svedočenje Hefeca je bilo odloženo za nedelju dana nakon što su Netanijahuovi branioci zatražili vreme za pregled novih dokaza.

U informacijama obelodanjenim prošle nedelje navodi se da je Netanijahuova supruga Sara prihvatila skupu narukvicu na poklon od dva prijatelja milijardera, holivudskog producenta Arnona Milčana i australijskog milijardera DŽejmsa Pakera.

Netanijahu je optužen u tri odvojena slučaja.

U prvoj optužnci se navodi da je Netanijahu navodno primao poklone vredne više stotine hiljada dolara od bogatih prijatelja, uključujući Milčana i Pakera.

U drugom slučaju, Netanijahu je optužen da je orkestrirao pozitivno izveštavanje o sebi u jednom vodećem izraelskom listu u zamenu za promovisanje zakona koji bi naštetio glavnom rivalu tog lista.

Treći slučaj, pod imenom “slučaj 4000”, tiče se toga da je Netanijahu navodno promovisao propise u korist telekomunikacione kompanije “Bezek” koji su joj doneli milione dolara u zamenu za pozitivno izveštavanje o premijeru na novinskom sajtu te kompanije Vala (Walla).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar