Netanijahu simbolično bacio u kantu Hamasov dokument

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu simbolično je danas bacio u kantu za smeće Hamasov politički dokument koji je objavljen prošle nedelje, a u kojem ta palestinska islamistička grupa ublažava stav prema Izraelu.

U tom dokumentu Hamas saopštava da odbacuje svoj dugogodišnji poziv na uništenje Izraela, ali i da i dalje odbacuje pravo jevrejske države na postojanje i nastavlja da podržava „oružanu borbu“ protiv nje, prenosi Rojters.

Izraelska vlada tvrdi da taj dokument ima za cilj da zavara svet da Hamas postaje umereniji.

Netanijahu je, na video-snimku u trajanju od 97 sekundi koji je objavljen danas na društvenim mrežama, rekao da su mediji naseli na „lažnu vest“.

Sedeći za svojim radnim stolom, dok se u pozadini čuje napeta muzika, on je rekao da u tom „ogavnom dokumentu Hamas laže svet“, a potom otvara kantu za smeće i baca dokument koji je izgužvao i od njega napravio lopticu.

„U novom Hamasovom dokumentu navodi se da Izrael nema pravo da postoju, da svaki pedalj naše zemlje pripada Palestincima, da ne postoji drugo prihvatljivo rešenje nego da se Izrael ukloni… Oni žele da njihovu državu iskoriste da unište našu državu“, zaključio je Netanijahu.

On na kraju snimka kaže da „Hamas ubija žene i decu i izveo je desetine hiljada raketnih napada na izraelske kuće, dok ispira mozgove palestinskoj deci u samoubilačkim logorima za predškolsku decu“.

Osnovan 1987. kao ogranak Muslimanske braće, egipatski islamistički pokret Hamas borio se u tri rata protiv Izraela od 2007. godine i izveo stotine oružanih napada u Izraelu i na izraelskim teritorijama, navodi britanska agencija.

(Tanjug)