U trendu

Netanjahu 1997: Biću premijer samo dvaput

Kratak video snimak koji prikazuje Benjamina Netanjahua u vreme kada je prvi put bio izraelski premijer, i kako najavljuje da neće biti na toj funkciji više od dva mandata, postao je viralan u poslednjih nekoliko dana.

Video je na društvenim mrežama podeljen hiljadu puta, a zapravo je deo emisije izraelskog novinara Dana Šilona iz 1997. godine.

Šilon se okreće ka Netanjahua i pita ga: „Koliko biste želeli da budete premijer? Četiri godine, osma godina, 12 godina ili do kraja vremena?“.

Netanjahu je odgovorio uz osmeh: „Imam odgovor za vas, čvrst kao stena. Ja sam jedan od onih koji su inicirali i promovisali zakon da se glasa direktno za premijera i tražio da uključi klauzulu da premijer ne može da bude na tom položaju duže od dva puta“.

„Ako ne uspeš da uradiš u svom prvom mandatu, možda možeš u drugom, ali ti nije potrebno više od toga. Uradi što je potrebno da uradiš i onda idi kući u političkom smislu“, rekao je Netanjahu.

Medjutim, napune dve decenije kasnije on je na putu da nadmaši rekord prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben-Guriona po broju godina na čelu izraelske vlade. Netanjahu je četvrti put postao premijer u martu 2015.

„Bio bih veoma srećan da posle služenja na toj poziciji radim druge stvari i nadam se da sam u stanju“, rekao je Netanjahu, lider konzervativnog Likuda 1997.

Ako Netanjahu bude premijer i 5. jula 2019. nadmašiće rekord Ben-Guriona koji je bio premijer 13 godina i 112 dana.

Netanjahu (66) je na toj funkciji 10 godina i 108 dana na današnji dan.

On je jedini izraelski premijer izabran tri puta zaredom. Prvi put je izabran 1997. godine i bio je tada najmladji izraelski premijer, a ujedno i prvi koji je rodjen u Izraelu posle stvaranja države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.