U trendu

Netanjahu bi mogao biti proglašen odgovornim za smrtonosni metež 2021.godine

 Nezavisna komisija za istragu smrtonosnog meteža na verskom festivalu na severu Izraela prošle godine najavila je danas da bi tadašnji premijer Benjamin Netanjahu i drugi visoki zvaničnici mogli biti proglašeni delimično odgovornim za nesreću.

Netanjahuu se već sudi za korupciju i ova najava bi mu mogla naneti štetu pred parlamentarne izbore zakazane za 1. novembar i izjaloviti nade da će ponovo postati premijer.

On je u julu svedočio da nije odgovoran za bezbednosne propuste na planini Meron u aprilu 2021, mestu nesreće u kojoj je poginulo 45 ljudi.

Bila je to najgora civilna nesreća u istoriji Izraela, a dogodila se uprkos upozorenjima da mere bezbednosti nisu odgovarajuće.

Verskom festivalu prisustvovalo je oko 100.000 ljudi, većinom ultraortodoksnih Jevreja.

Nezavisna komisija je rekla da je Netanjahu, koji je tada bio premijer već 12 godina uzastopno, „znao ili da je trebalo da zna“ da se to mesto godinama loše održava.

„Bivši premijer Netanjahu nije postupio kako se očekivalo od premijera da popravi situaciju“, saopštila je komisija i dodala da se o tome razgovaralo sa vladom nekoliko puta pre tragedije.

Komisija je slična upozorenja uputila i Amiru Ohani, bivšem ministru javne bezbednosti, rabinu Jakovu Avitanu, bivšem ministru vera i Jakovu Šabtaiju, šefu izraelske policije.

Oni će imati priliku da ponovo svedoče pre konačnog izveštaja komisije, koji se očekuje za nekoliko meseci.

Prošle nedelje ostavku je podneo šef severnog distrikta izraelske policije Šimon Lavi, prihvativši odgovornost za nesreću.

Svedočeći pred komisijom u julu Netanjahu je rekao da on nije bio odgovoran za bezbednosne mere i da se umešao jedino zbog pandemije korona virusa.

U to vreme je na snazi bila smernica ministarstva zdravlja da se na otvorenom ne može okupljati više od 500 ljudi. Netanjahu je takodje rekao da je učinio više od svojih prethodnika za bezbednost.

Stotine ljudi se našlo da uskom i klizavom prolazu koji vodi do planine i mnogi su zapinjali i padali jedni preko drugih. U ljudskoj lavini život je izgubilo 45 osoba,a najmanje 150 je povredjeno.

Netanjahu, koji je bio najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela, nada se da će ponovo to biti posle petih izbora za manje od četiri godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.